MENU‎ > ‎Vse-eno‎ > ‎Objave-Vse-eno‎ > ‎

Zelemenjava in semenjava, avtorica: Zarja Trkman

objavljeno: 7. apr. 2016, 01:42 avtor: Spletni čas
V Novi Gorici je na velikonočno soboto potekala Zelemenjava in semenjava. Gre za izmenjavo semen, sadik, pridelkov … Že nekaj let zaporedoma jo organizira mlada prostovoljka Maja Vrčon. 
Tokrat je prikupno, navdušeno prostovoljko gostila prijetna Katja Kogej, ki že nekaj let vodi trgovino Pepe & Zale, kjer ponuja vse, kar je domačega, zdravega in ekološko ali celo biodinamično pridelanega doma in po svetu. V njeni trgovini dobiš prav vse, kar ti srce poželi. Katja organizira tudi številne delavnice različnih vsebin. Sama zaključuje štiriletni študij evolutivne naturopatije in svoje znanje nesebično deli z ljudmi, ki jim ni vseeno, kaj nesejo v usta, s čim se umivajo, perejo perilo, pomivajo posodo. Katja prisega na domače pridelke, domača zdravila, na naših travnikih nabrana zelišča za čaje, na divje začimbe, na pripravke, zadnje čase tako opevane, konoplje, in še bi lahko naštevala. Njeno trgovina je res dobro založena. Katja pa z umirjeno modrostjo in z navdušenjem pripoveduje o svojih prodajnih izdelkih. Poglobila se je v zdravo pridelane izdelke, o njih govori z žarom, ki je značilen za ljudi, ki vedo, kaj delajo, kaj je njihovo poslanstvo na našem krasnem planetu. Ne manjka idej, kako in kam naprej. Kam, da bi človek zaslutil, da bo le v sodelovanju z naravo, brezpogojno predanostjo svojemu delu, ob užitkih, ki jih to prinaša, ohranil svojo vrsto.Na popoldanskem sončku ob dveh stojnicah se je zbralo kar lepo število ljudi iz domačih, pa tudi tujih logov. Bili so prav pisana druščina različnih starosti, od mladih do izkušenih kmetovalcev, vrtičkarjev pa tudi že preverjenih ponudnikov zdrave zelenjave, začimb, raznoraznih semen, tudi starih sort, sadik … Izmenjava izkušenj je še zlasti izstopala v njihovih pogovorih, ko so z iskrico v očeh razpravljali o semenih, sadikah, načinu pridelovanja, dela z zemljo.Sonce je ogrelo tudi srca mimoidočih, ki so zaslutili dobro energijo in so za radovednostjo postali in prisluhnili pogovoru ter se mogoče odločili, da se bodo tudi sami bolj zavzeto posvetili tako zdravemu recimo vrtičkarstvu, kot tudi zdravi preverjeni kuhinji naših babic, ki žal tone v pozabo.

Omenjena akcija pa tudi trgovina pa sta dober vzgled, da vendarle ni tako.

Obudimo torej tradicijo pridelovanja in pripravljanja hrane. Prisluhnimo naravi, ki bo v sodelovanju z nami poskrbela, da bomo tako mi kot tudi natura zadovoljni.NAZAJ K NARAVI, NAZAJ NA RAJ NA ZEMLJI!!!Avtorica: Zarja Trkman, 
Fotografije: Maja Vrčon