Spletni čas‎ > ‎

Crowdfunding

Donacija ali nakup dobrih idej? 

Podprite Spletni čas-opis prihodnosti 

O, saj vemo, saj vemo. Od vsepovsod nas posamezniki in dobrodelne organizacije bombardirajo in prosijo za prostovoljne prispevke. Velikokrat podarjamo, včasih zadnji evro, ki ga imamo v denarnici. Ko nekaj podarimo, nočemo ničesar v zameno, dovolj je le dober občutek, da smo nekomu pomagali v njegovih slabih trenutkih.

V uredništvu premišljujemo, kako realizirati vse naše zamisli in zamisli bralcev Spletnega časa, zlasti ker vse zahteva kar nekaj denarnih vložkov, kajti zdaj se financiramo iz lastnih sredstev in žene nas lastni entuziazem.

V Sloveniji deluje veliko podjetij, ki pomagajo novo ustanovljenim podjetjem, posameznikom, da realizirajo svojo podjetniško idejo. Pomagajo jim tako, da jih izobražujejo, predvsem jih opremljajo z ekonomskimi znanji in z zakonskimi predpisi, predstavijo jim oblike financiranja, pomagajo jim navezovati stike z uspešnimi podjetniki in vplivnimi ljudmi, da mlado podjetje lažje vstopi na ekonomski trg, v svet ponudbe in povpraševanja.Crowdfunding - množično financiranje

Ker se vse zatakne pri denarju, so zahodnjaki razvili dobre sisteme (njegovi začetki segajo v leto 2006, že 2003 so v ArtistShare naredili prve zametke modela), t.i. crowdfunding, kickstarter sisteme, ki omogočajo, da mlado podjetje, ali posameznik, predstavi svojo idejo na spletu. Njen namen ni samo predstavitev ideje, temveč praksa finaciranja projekta iz denarnih prispevkov velikega števila ljudi.

Akterji crowfunding modela so trije: pobudnik ideje, posamezniki ali skupine, ki podpirajo idejo in organizacija, ki povezuje oba z urejeno spletno stranjo, in ki poskrbi za pretok denarja med obema udeležencema. Modeli so zelo uspešni, crowfunding je nastal pomembna panoga v svetovni industriji in vir inovacij, idej, izdelkov, ki so zanimivi za posamezne potencialne kupce ali večje investitorje.
Razmišljali smo, da bi se prijavili v eno od teh organizacij, potem pa smo se odločili, da najprej poskusimo sami, v lastni režiji, saj smo prvenstveno usmerjeni na slovenski trg. Želimo spodbujati mlade in manj mlade umetnike, grafične oblikovalce, fotografe, novinarje, pisce blogov, amaterske pisce ... in vse, ki se kakorkoli vidijo v našem časopisu, in ki se s težavo prebija(jo)mo do prepoznavnosti in se povezuje z našim poslanstvom.

Torej, odločili smo se za slovenski crowdfunding, z malenkostnimi modifikacijami modela: Spletni čas nastopa v dveh vlogah: sprva kot pobudnik ideje in kot povezovalec - kreiranje platforme, kasneje pa samo kot povezovalec.

Množično financiranje ima tri načine zbiranja sredstev: lastniško financiranje, dolžniško financiranje in nagradno financiranje v obliki donacij.

Mi ciljamo na zadnjo obliko, ki je tudi sicer najbolj aktualna v svetu, predvsem pa primerna oblika za naše namene, za spodbujanje začetnikov, samozaposlenih in drugih posameznikov, ki si želijo uresničiti lastne zamisli.

Spletni čas in naša prihodnost

Naš projekt in naša ideja je spletni časopis: Spletni čas in predstavlja že sedaj trdno zasnovo spletnega časopisa. Prizadevamo si za učinkovite misli, izrazit stil, edinstven pogled. Predstavljamo izdelke umetnikov, ljubiteljev umetnosti in pisce neumetnostnih zvrsti, ter se urimo v mišljenju, pisanju člankov, blogov in drugih umetnostnih in neumetnostnih besedil. Spodbujamo rabo slovenskega jezika in širimo dobre ideje.

Zanima nas tudi, ali smo v Sloveniji sposobni spraviti takšen model v življenje, in ali se lahko zanesemo na podporo širše slovenske javnosti.

V zameno nudimo promocijske storitve oglaševanja, v obliki člankov, ki jih napišemo mi, ali pa enostavno objavimo tekste po vaši izbiri.

Če vam je naš predlog všeč, če se vam zdi, da ima Spletni čas perspektivo, da lahko uspe na našem trgu, če se vam zdi, da ima prave zametke in da se lahko širi tudi čez mejo, potem nas podprite.